bg
lijn
lijn
menu sluit
lijn

Slimme kar voor PostNL

Slimme kar voor PostNL
GIO

Nieuw hulpmiddel zorgt voor ergonomisch verantwoord postverwerkingsproces

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe sorteermachines bij PostNL de noodzakelijke hoeveelheid post kunnen verwerken, ontwikkelden wij een multifunctionele kar: de ISM (Intermediate Storage Means). Belangrijk was daarbij dat postmedewerkers minder zwaar lichamelijk belast zouden worden.

PROCESINNOVATIE

In oude sorteerprocessen wordt uitgegaan van verschillende soorten post die elk op hun eigen wijze worden verwerkt. In de nieuwe processen was het uitgangspunt om alle post zoveel mogelijk op dezelfde manier te verwerken. Daarmee worden processen eenvoudiger, kan een groter percentage automatisch worden verwerkt, het aantal overslagmomenten worden verminderd, transportbewegingen beperkt en vooral samenvoeghandelingen geminimaliseerd.

Wij hielpen PostNL met het visualiseren van de visie voor het nieuwe postsorteerproces en de bijbehorende sorteermachines.

Innovatieve spil in het postverwerkingsproces

De post die uit de nieuwe sorteermachines komt, moet worden verzameld, getransporteerd en opnieuw ingevoerd. Wij ontwikkelden de ISM als een transporthulpmiddel dat dit logistieke proces optimaliseert. Het zorgt ervoor dat voldoende post volledig automatisch kan worden verwerkt.

Het ogenschijnlijk eenvoudige karretje verbergt vele slim doordachte functionaliteiten die het koppelbaar en stapelbaar maken en die eraan bijdragen dat het sorteerproces versneld en vereenvoudigd wordt. De ISM zorgt daarmee voor een efficiënt verwerkingsproces en maakt het werk in de sorteercentra lichter voor de medewerkers.

Het is ons gelukt om aan de vele verschillende eisen te voldoen en toch een kar te ontwikkelen die er goed uitziet en eenvoudig te bedienen is.
Jacco de Haan, senior designer FLEX

Slimme oplossingen

Betrouwbaarheid en een lange levensduur waren belangrijke eisen voor PostNL. De ISM zit vol slimme oplossingen om dit te realiseren.

Door gebruik te maken van de zwaartekracht (die werkt tenslotte altijd), zorgen we dat de grendels altijd functioneren en de rode post-trays stabiel op het frame blijven staan.

Een innovatieve toevoeging op de wielen maakt dat de ISM moeiteloos over drempels rijdt. De karren zijn eenvoudig te koppelen, zodat ze gemakkelijk samen kunnen worden verplaatst. Door de bijzondere frameconstructie kan een heftruck meerdere karren tegelijk verplaatsen. Eenmaal leeg zijn de karretjes compact nestbaar.

Wij waren verbaasd door de snelheid waarmee, in de pilotfase al, de ISM onderdeel werd van de dagelijkse routines van de PostNL medewerkers.
Ronald Lewerissa, creative director FLEX

Proces ‘Fail quick and fail cheap’

Samen met het projectteam van PostNL en de Franse leverancier van de sorteermachines Solystic werkten we intensief aan de optimale ontwerpoplossing.

‘Fail quick and fail cheap’: in het ontwikkeltraject maakten we een groot aantal houten prototypes, die ons veel leerden over de werkingsprincipes en het gebruiksgemak. In een aantal iteraties kwamen we uiteindelijk tot het optimale concept.

FLEX/the WORKSHOP maakte vervolgens stalen prototypes met kunststof trays. Na uitgebreide testen bij de machineleverancier werd de input verwerkt in een definitief ontwerp. Aan de hand van onze technische tekeningen, specificaties en productiebegeleiding werden 300 stuks geproduceerd die vervolgens in een uitgebreide test werden gebruikt om alle kinderziektes eruit te halen.

In productie

In productie

In 2014 werden 5000 stuks van het uiteindelijke ontwerp geproduceerd, die nu in combinatie met de nieuwe sorteermachines door heel Nederland worden gebruikt. Ook diverse postverwerkers in het buitenland gaan gebruik maken van onze ontwerpoplossing.

Verbeterde ergonomie

Verbeterde ergonomie

Post bestaat voornamelijk uit papier en een stapel papier is zwaar. Bij verwerking van de gewenste hoeveelheid post in de nieuwe sorteermachines zou dit al snel leiden tot overbelasting van de postmedewerkers. De ISM maakt deze werkprocessen ergonomisch verantwoord. De medewerkers hoeven de post niet langer te tillen maar slechts te verschuiven.

Awards

Awards

De jury van de Dutch Design Awards (DDA) 2015 selecteerde onze logistieke hulp voor PostNL als één van de vijf finalisten in de categorie Product. “Een slim uitgewerkte oplossing die ergonomisch gezien de werkomstandigheden verbetert”, luidde het jurycommentaar op ons ontwerp. Eerder werd de ISM al beloond met een GIO award 2014.

ISM in actie

Alle verschillende mogelijkheden en slimme oplossingen worden pas echt duidelijk als je de ISM in actie ziet. We maakten een video waarin medewerkers van PostNL onze ISM gebruiken.

Team

Discover more about this case? Contact

share